Notulen, Strategie

Ondernemingsplan Brandweermuseum Aalst klaar

Vorige vrijdag 16 juni ll. stelden we het ondernemingsplan voor het Brandweermuseum van Aalst voor aan het College van Burgemeester en Schepenen. Het plan werd zeer goed onthaald. De Stad Aalst vroeg de Bardijnen om voor de Privat Fire Brigade vzw een ondernemingsplan te ontwikkelen dat van de grootste collectie brandweererfgoed in Europa een professioneel en maatschappelijk relevant museum / belevingscentrum kon maken. Samen met de vzw, ETWIE en de Stad Aalst dienst Toerisme & Erfgoed werd er het voorbije half jaar gewerkt aan het plan dat nu klaar is voor uitvoering.

Missie

Het Brandweermuseum wil zich niet enkel achter de schermen professionaliseren. Het heeft een duidelijke missie en ambitie naar de toekomst toe:

  • Ontsluiten en borgen van de
    grootste erfgoedcollectie brandweer- en hulpverleningsvoertuigen en materialen
    in Europa (misschien zelfs ter wereld).
  • Ontsluiting van 200 jaar geschiedenis van de brandweer en hulpverlening in België en Europa.
  • Sensibilisering van het brede publiek omtrent weerbaarheid en veiligheid.

De enorme collectie brandweererfgoed vraagt om een ambitieuze (maar realistische) aanpak. Het brandweermuseum wil een maatschappelijk relevant museum zijn met een belangrijke sensibiliseringsfunctie en met de ambitie om dé referentie worden op het vlak van brandweererfgoed op internationaal vlak.

DSC_0353
Michel Van der Straeten (Privat Fire Brigade), Schepen Karim Van Overmeire (Stad Aalst) en Johan Vencken (de Bardijnen)

Collectiebeheer en waardering

De collectie is het kloppend hart van het museum. In de voorbije 25 jaar verzamelde de Privat Fire Brigade een gigantische verzameling brandweervoertuigen, ambulances en bijhorend materieel voor hulpverlening. Het museum vertelt het verhaal van de brandweer van Napoleon tot 2015. In de komende maanden zal er in samenwerking met ETWIE een waarderingsproject opgezet worden dat zal leiden tot een concreet werving- en afstootbeleid voor collectiestukken. Eens die oefening klaar kan er gestart worden met het uitdenken van de samenstelling en opstelling van het nieuwe museum.

Make Over in fasen

Het museum blijft in Erembodegem gevestigd. Even werd uitgekeken naar een andere locatie maar er was in Aalst en omgeving geen locatie te vinden waar je 3500m² brandweererfgoed in kwijt kon. De huidige locatie heeft ook alle mogelijkheden voor demonstraties van het brandweerleven, zonder daarbij iemand te hinderen.

De huidige loods krijgt in de volgende jaren een heuse make over, al zal dit in fasen gebeuren in functie van de beschikbare middelen. Als eerste wordt de werking van het museum samen met het beheer sterk geprofessionaliseerd. Een make over achter de schermen, zeg maar. Na een grondige vernieuwing van de marketing en de promotie dit najaar zullen we kunnen starten aan de ontwikkeling van de fysieke make over.

Volg onze blog of blijf op de hoogte via onze sociale media voor het verdere verloop van onze werken in het Brandweermuseum in Erembodegem (Aalst).

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s