Notulen, Religieus erfgoed

Huldenberg start traject voor Kerkenbeleidsplan

Op donderdag 20 april 2017 verzamelden delegaties van de gemeente Huldenberg, het Centraal kerkbestuur en de Huldenbergse parochies samen met afgevaardigden van de Cultuurraad en de Jeugdraad voor de startvergadering van de stuurgroep die zal werken aan het kerkenbeleidsplan (of parochiekerkenplan) van Huldenberg. Het traject start op initiatief van de Huldenbergse parochies als vervolg op het pastorale plan dat ze eerder in 2016 voltooiden.

We willen onze kerken als zingevingsplekken zien

Het pastorale plan bepaalt dat de Huldenbergse parochiekerken vooralsnog in gebruik blijven voor de eredienst, maar ook dat de kerkdeuren geopend kunnen worden voor nevenbestemmingen. In de visienota van de parochies werd de missie van de stuurgroep Kerkenbeleidsplan zeer mooi omschreven: “Door wat ze IS en DOET wil de kerkgemeenschap van Huldenberg mensen dienstbaar zijn in de zoektocht naar een zinvol leven en samenleven. Dat kan op vele manieren. Daarom willen we onze kerken als ‘zingevingsplekken’ zien, waarin het bestaande aanbod wordt uitgebreid en geïntegreerd met nieuwe initiatieven die een breed publiek van zinzoekers aanspreken in hun levenssituatie. Wat dit precies kan worden willen we in samenspraak uitzoeken met onze vijf parochies in respect voor ieders eigenheid”.

De stuurgroep Kerkenbeleidsplan gaat nu tijdens een 3 maanden durend traject op zoek naar wat die andere, nieuwe initiatieven kunnen zijn die van de kerken opnieuw een plek van samenkomst maken naast de eredienst. Het traject wordt begeleid door Johan Vencken van de Bardijnen die samen met de stuurgroep op zoek gaat naar een manier om de kerken terug centraal te plaatsen in het gemeenschapsleven. De methodiek die de Bardijnen toepassen bij de ontwikkeling van een kerkenbeleidsplan is een samenvloeiing van de methoden van het Centrum voor Religieuze Kunst & Cultuur (CRKC) en de UHasselt met het Erfgoed Business Model Canvas van de Bardijnen.

Op zoek naar de doorsnede van de liturgische zin en de seculiere zin van de gemeenschap.

Concreet gaat de stuurgroep op zoek naar andere manieren waarop de kerkgebouwen een zin-locatie kunnen zijn. Hiervoor wordt er een beeld gemaakt van de verschillende deelgemeenschappen en wat zij waardevol en zinvol vinden, welke de redenen zijn waarom zij samenkomen en welke hun waarden zijn. Wanneer die waarden matchen met de waarden van de christelijke liturgie waarvoor de kerken in eerste instantie gebouwd zijn, dan is er mogelijk een gemeenschappelijk draagvlak voor deze of gene nevenbestemming. Het komt er feitelijk op neer dat de stuurgroep op zoek gaat naar de doorsnede tussen wat we de liturgische zingeving van een gemeenschap noemen en de seculiere zingeving van een gemeenschap. In die doorsnede staat het kerkgebouw.

Het traject loopt tot eind september 2017. Tegen dan wil de Stuurgroep een uitgewerkt voorstel van Kerkenbeleidsplan klaar hebben dat kan ter goedkeuring worden voorgelegd aan het bisdom en nadien aan de gemeenteraad. Wordt dus zeker vervolgd.

Heeft ook jouw parochie of gemeente nood aan een degelijk onderbouwd en doordacht kerkenbeleidsplan? Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s